15 savjeta za uređenje male kupaonice

Projektiranje male kupaonice izazovan je projekt jer se u maloj kvadraturi moraju zadovoljiti funkcionalnost, estetika i vaše želje.

Kako biste bili sigurni da vaša kupaonica bude onakva kakvu želite, potrebno je razmišljati izvan okvira, a mi vam donosimo 15 savjeta kojima ćete maksimalno iskoristiti kvadraturu svoje kupaonice i stvoriti svoju malu spa oazu.

1.Priprema je pola posla

Da biste maksimalno iskoristili svaki centimetar u maloj kupaonici, morate napraviti dobru pripremu. Započnite svoj projekt mjerenjem kupaonice i crtanjem tlocrta. Tako ćete utvrditi za što zapravo imate mjesta. Pozicije umivaonika, wc školjke i tuš kade određuju tlocrt kupaonice. Mijenjanje njihovog položaja bit će nešto skuplji zahvat, ali će vam omogućiti da dizajnirate kupaonicu kakvu želite.

2. Odaberite pločice u pravoj dimenziji

Polaganje pločica na zid ili pod bitan je detalj. Cilj je dobiti pod ili zid koja zadovoljava tehničke i estetske zahtjeve. Stoga, osim o boji i uzorku, razmišljajte i o dimenziji pločica i načinu polaganja. Planirajte gdje će se pločice rezati i kako će se polagati, a nikad nije na odmet napraviti shemu polaganja kako bi keramičar točno znao koje su vaše želje. Prodajni savjetnici Credo centra rado će vam pružiti sve profesionalne savjete kako biste vi dobili najbolje u vašoj kupaonici.

 
Vives Ceramica, kolekcija Hanami

3. Naglasite jedan zid

Upečatljive pločice privući će pažnju na sebe i maknuti fokus s veličine kupaonice. Iako ponekad nepravedno kruži mišljenje da uzorci zatvaraju prostor, čak naprotiv, zidovi s uzorcima mogu vizualno proširiti kupaonici i dati joj “wow” efekt. Zid koji dobro funkcionira kada se naglasi je onaj nasuprot ulaza, zid u tušu ili kod umivaonika, a odabir zida koji će postati vizualni centar kupaonice ovisi o tlocrtu i rasporedu kupaonice.

Iris Ceramica, kolekcija Be In

Iris Ceramica, kolekcija Maiolica


Iris Diesel Ceramica, kolekcija Industrial glass

4. Odlučite se za viseće element

Ormarići i wc školjka koji se montiraju na zid vizualno će otvoriti prostor. Uz to, omogućit će mnogo jednostavnije čišćenje kupaonice.

Villeroy & Boch, kolekcija umivaonika, namještaja i ogledala Subway


Villeroy & Boch, kolekcija umivaonika, wc školjki i namještaja Avento

5. Birajte zaobljene linije

U malim kupaonicama ljepše će funkcionirati zaobljeni umivaonici i wc školjke jer će svojim “mekanim” izgledom unijeti još veći osjećaj prostornosti.

Globo Ceramica, kolekcija Opi


Villeroy & Boch, kolekcija Loop & Friends

6. Postavite otvorene police da izbjegnite osjećaj “kocke”

Otvorene police su još jedna učinkovita ideja za dizajn malih kupaonica koju biste trebali razmotriti ako ne želite da zatvoreni elementi stvore osjećaj kao da ste u kutiji.
Otvorene police kupaonicu će učiniti prozračnijom, a za organizaciju sitnica na polici možete koristiti dekorativne kutije. Otvorena polica ne samo da nudi dovoljno prostora za skladištenje, već i postaje prostor za kupaonsku scenografiju na koju se mogu postaviti biljke, čisti ručnici i kozmetički proizvoda privlačnog dizajna.

Želite li otvorene i zatvorene elemente u svojoj kupaonici, zatvoreni elementi neka budu ispod razine očiju, kao na primjer ispod umivaonika, a otvoreni elementi neka budu u razini očiju. Na taj način će zatvoreni elementi stvoriti osjećaj težine u razini poda, a otvoreni elementi će stvoriti osjećaj prozračnosti u gornjem dijelu kupaonice.

FMG, kolekcija pločica Venice Villa

7. Dobro osvijetlite kupaonicu

Pri planiranju rasvjete u kupaonici nemojte se oslanjati samo na stropnu rasvjetu već planirajte i rasvjetu oko ogledala. Bolje osvijetljeno lice olakšat će obavljanje uobičajenih kupaonskih radnji poput šminkanja ili brijanja. Kako biste dobro osvjetlili kupaonicu, možete se odlučiti na ogledalo s rasvjetom ili postaviti viseća ili zidna rasvjetna tijela pored ogledala koja će poslužiti i kao ambijentalna rasvjeta pri stvaranju intimnije atmosfere u kupaonici.


Villeroy & Boch, kolekcija ogledala, umivaonika i ormarića Finion

8. Odaberite ogledalo velikih dimenzija

Ovo je jedna vrlo jednostavna metoda za malu kupaonicu koja stvara iluziju većeg prostora. Postavljanje velikog ogledala iznad umivaonika vizualno će “otvoriti” malu kupaonicu. Dok će pravokutno ili četvrtasko ogledalo naglasiti geometriju, okruglo ogledalo stvorit će mekši osjećaj. Također razmotrite opciju ogledala s integriranom rasvjetom.

Globo Ceramica, kolekcija Opi


Ogledalo Alape

9. Odlučite se na podžbukne miješalice

Podžbukne miješalice čine estetski čišći prostor. Njih je potrebno planirati unaprijed kako bi se pravovremeno postavili svi podžbukni elementi. Postavljanjem podžbukne miješalice iznad umivaonika, umjesto na umivaonik ili radnu ploču, uštedjeti će se dragocijen prostor. Osim ljepšeg izgleda, podžubkne miješalice jednostavnije je čistiti jer imaju manje površina na kojima se nakuplja kamenac.

Zucchetti, kolekcija Agora


Zucchetti, kolekcija On

10. Miješalice za umivaonik i tuš neka budu iz iste kolekcije

Često u malim kupaonicama u istom pogledu vidimo miješalice za umivaonik i tuš. Stoga za vašu kupaonicu odaberite miješalice iz iste kolekcije kako biste postigli dizajnerski sklad.


Zucchetti, kolekcija Delfi

11. Udahnite “život” u kupaonicu

Sa sobnim biljkama nikad ne možete pogriješiti. Biljke unose teksturu, boju i toplinu u svaki prostor. Ako u kupaonici imate prirodnog svijetla, odaberite živu biljku koja voli vlagu. Ako vaša kupaonica nema prirodnog svijetla, postavite kvalitetnu umjetnu biljku.

Vives Ceramica, kolekcija pločica World Parks

12. Izbacite tuš kadu i na pod u tušu postavite pločice

Tuš kada vizualno smanjuje prostor, a ono što će vizualno povećati kupaonicu je ujednačen pod. Bez tuš kade i s pločicama u tušu kupaonica će dobiti osjećaj luksuza. Za još skladniji izgled, postavite decentnu, ali kvalitetnu kanalicu.


Tece, kanalica Drainline

13. Odaberite staklenu stijenu umjesto zavjese za tuš

Zavjesa za tuš je povoljnije riješenje, ali staklena stijena je puno kvalitetnije i ljepše riješenje. Staklena stijena također će djelovati luksuznije, pogotovo ako su u tušu na podu pločice. Uz to, profili tuš stijene ne moraju uvijek biti krom (srebrni). Ako se u dizajn vaše kupaonice bolje uklapaju crne ili bijele miješalice, iste takve profile možete odabrati i na svojoj tuš stijeni. Tako ćete dobiti ujednačen i skladan dizajn u cijeloj kupaonici.


Aquaestil, kolekcija tuš stijena Mars

14. Sakrijte ono što se ne treba vidjeti

Neke elemente u kupaonici nemoguće je izbjeći, poput bojlera, perilice rublja ili sušilice. No, ti elementi ne moraju narušavati izgled cijele kupaonice. Zatvorite ih u kubuse koje ćete izraditi po mjeri, a kako ti kubusi ne bi preuzeli dominaciju u prostoru, na njih postavite ogledalo.

15. Postavite radijator koji drži ručnike

Odlučite se za radijator koji je ujedno i držač ručnika, popularno zvanog “ljestve”. Uz to što je privlačnog dizajna i zimi grije cijelu kupaonicu, na njemu možete držati i grijati svoje ručnike.


Radijator Antrax

Pogledaj još i

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »