10 stvari koje morate znati o subway pločicama

Ako razmišljate koje pločice postaviti na zidove u novoj kuhinji ili kupaonici, možda su popularne bijele „ciglice“ pravi odabir za vaš interijer.  

1. porijeklo

Ove pločice poznate su pod imenom subway ili metro pločice, a dizajnirane su davne 1904. godine za prvu podzemnu željeznicu u New Yorku. Dizajneri Christopher Grand La Farge i George C. Heins tada su dobili izazovan zadatak: osmisliti površinu koja bi se lako čistila, a u isto vrijeme pružala siguran, prijateljski i poznat osjećaj putnicima u podzemnoj željeznici. Njihovo rješenje bila je bijela pločica s blago zakrivljenim rubovima i sjajnom završnom obradom, a takve su pločice tamne podzemne hodnike učinile čistima i svijetlima.  

 

2. Širenje popularnosti

Ove su pločice brzo prepoznate kao površina otporna na mrlje i jednostavna za čišćenje te se vrlo brzo pojavila potreba za takvim zidovima i u drugim privatnim i komercijalnim prostorima. Tako su se subway pločice počele postavljati u restoranima, mesnicama, kupaonicama, kuhinjama, itd,… Njihovo korištenje u interijerima od tada nije prestalo, a zadnjih su godina ponovno postale izrazito popularne.


3. Materijal

Na tržištu se mogu pronaći pločice tog oblika od stakla, mramora ili kamena, no standardne subway pločice dobivaju se pečenjem keramike.

4. oblik

Ova popularna metro pločica dolazi u dva oblika- može biti ravna ili 3D. Oba oblika mogu biti u visokom sjaju ili matirana, a oba se podjednako uklapaju u sve stilove.

5. dimenzija

Standardna dimenzija subway pločice je 10 x 20 cm, no isti efekt može se postići i raznim većim ili manjim dimenzijama pločica poput 10 x 30 cm.

6. Niska cijena

Keramičke pločice brenda Vives vrlo su povoljna opcija za popločavanje zidova. Ravne mat ili sjajne pločice koštat će vas samo 146,00 kn/m2, a na zaobljene 3D pločice u mat ili sjajnoj potrošiti ćete samo 195,00 kn/m2. Te su pločice dio našeg lagerskog programa i dostupne su za preuzimanje isti dan. 

 

7. Bezbrojne mogućnosti postavljanja

Metro pločice pružaju mnoštvo načina za postavljanje, ovisno o pomaku pločica. Svaki način postavljanja ima vlastiti šarm i u skladu s fugom, uklopit će se u interijere različitih stilova, dimenzija, boja i oblika.


8. Fuge su bitne

Na fuge se često zaboravi, a ne bi trebalo. Boja fuge igra veliku ulogu u finalnom izgledu i doživljaju. Bijela, siva, crna ili u boji- fuga može u potpunosti promijeniti izgled cijele prostorije.

Fuge u raznim bojama ili nijansama pronaći ćete po povoljnim cijenama od 28,00 kn/kg do 35,00 kn/kg.


9. Subway pločice nisu za podove

Ove pločice ne smiju se postavljati na podove jer zbog svojeg sastava ne bi podnijele pritisak težine.  


10. Stil koji ne blijedi

Subway pločice upisale su svoje mjesto u dizajnu interijera te su postale pravi klasik koji zbog svoje bezvremenske ljepote, funkcionalnosti i praktičnosti nikada neće izaći iz mode.  

Pogledaj još i

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »